Félelmeinken túl

Bűntudatoddal egyre mélyebbre és mélyebbre ásod magad. Befelé fordulsz, elszigetelődsz. Megszakítasz minden kapcsolatot melynek a bűntudathoz bármi köze is van. Akár tudatosan akár tudattalanul. Döntéseidért felelősséget kell vállalnod, nem pedig elmenekülni. De te inkább menekülsz, gondolod az egyszerűbb. A bűntudat is egyfajta menekülés. Ahelyett, hogy felvállalnád magad, a döntéseidet, inkább nem teszel semmit. Meghátrálsz. Ilyen vagy olyan kifogást keresve, vagy még azt sem.

Csak visszavonulsz, eltűnsz, befordulsz, elszigetelődsz. Egyszerűen nem teszel semmit. Nem lépsz. Nem mersz lépni. Félsz, hogy döntésed ismét bűntudatot eredményez. Bűntudatot mely felemészt, megsemmisít, mélybe húz, mélyre taszít. És ezt nem akarod többet átélni. Nem akarsz többet olyan mélyen lenni, olyan nagyon mélyen. Olyan nagyon sötétben, egyedül önmagad démonjai között. Tudod, hogy onnan már nincs visszaút. Félsz és félelmed gátakat, korlátokat emel.

Így bár időnként nekirugaszkodsz egy újabb kapcsolatnak, egy újabb feladatnak, egy újabb lehetőségnek aztán a végén mégsem történik semmi. Nem lépsz, nem döntesz, nem haladsz. Így szalasztasz el megannyi lehetőséget az életedben. Jobb esetben idővel egy újabb meghátrálás, egy újabb megtorpanás előtt ráébredsz arra, hogy mivel korlátozod magadat. Ráébredsz félelmeid forrására. Mert ezeket a korlátokat, illetve az azokat létrehozó sérelmeket, bűntudatot olyan jól elrejted még önmagad elől is, hogy lélek legyen a talpán, aki kikukázza. És kikukázni neked kell.

Persze segítség mindig van hozzá, de neked kell megfejtened, neked kell megtalálnod az „állásod” okát. Helyetted nem tudja megfejteni senki. Annyit tehetsz, hogy figyelsz, nagyon jól figyelsz a környezetedre és onnan merítesz. És hidd el, sikerülhet. Keresd és keresd. És előbb – utóbb a felszínre kerül mindaz mi haladásod útjában áll. És akkor már tudsz dönteni, tudsz lépni, és a lépések után tudsz haladni. De ehhez kemény munka és kitartás szükséges. Hit, hogy el hidd, hogy meg tudod oldani, hogy meg tudod találni. Képes vagy rá. És hogy el hidd, hogy a félelmeken és a bűntudaton túl, rengeteg lehetőség és csoda vár rád.

Csak keresd a kiutat, mert mindig van hova tartani. Single_blossom_and_leaves_growing_out_of_knot_hole_in_old_log

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: