Megfelelés

20120420-testedlelked-elet-a-halal-utan1Annyiféleképpen próbálunk megfelelni. Megfelelni másoknak, a szomszédnak, a főnöknek, a párunknak, magunknak.

Elégedetlenek vagyunk, legtöbbször még magunkkal is. Ez mehetne jobban is. Csinálhatnám gyorsabban, jobban, nézhetnék ki másképp. Csúnya vagyok, dagadt vagyok, sovány vagyok. Szeretnék göndör hajat, vagy épp egyenest. Szőkéből barnát és fordítva.

Megfelelni akarásunk közben szem elől tévesztjük, hogy a testünk van értünk és nem mi a testünkért.

Ezzel nem azt mondom, hogy hanyagold el, vagy egyáltalán ne foglalkozz vele. Csak lásd meg, hogy pont úgy jó, ahogy van. Így tud a legjobban szolgálni, kiszolgálni, megvédeni téged. Ne akarj olyanná válni, amilyen soha nem lehetsz.

Fogadd el, magad és szeresd magad. Ha a szeretet nem is megy egyből, akkor haladj apró lépésekkel. Legyen az első lépés, hogy abba hagyod az önutálatodat, lemondasz az undorról, az undorról és örök elégedetlenségről, mellyel magadra nézel.

Mindennap tölts egy kis időt a tükör előtt. Nézz szembe önmagaddal. Először csak nézd a tükörképedet és próbálj a saját szemedbe nézni. Nem baj, ha elsőre nem megy. Majd megy másodszorra. Sikerülni fog. Mindennap mond el magadnak még ott a tükör előtt. „Elfogadlak olyannak, amilyen vagy”. Ha már ez megy, akkor tovább léphetsz a szeretet felé.

Mond el magadnak, hogy szereted magad. Ne add fel, ha itt is nehézségekbe ütközöl. Már az is nagy szó, hogy idáig eljutottál. Már megy az elfogadás és a sajátszemedbe tudsz nézni. Tehát ne add fel. Haladj apró lépésekkel, de mindennap tégy meg egy lépést. Így eljutsz a szeretet érzéséhez.

Szeresd az arcod, a szemed, az orrod. Szeresd a tested, az alakod, az alkatod. Minden egyes porcikádat szeresd és ismerd el. Ismerd el, hogy az is hozzád tartozik. Már csak az van hátra, hogy bánj vele tisztelettel, ne sanyargasd. Ne légy rabszolgahajcsár.

Annyit tégy, amennyi jól esik. Annyit mozogj, amennyi jól esik. Annyit pihenj amennyi jól esik. Fuss, sportolj, diétázz, csak mindezt tedd normál keretek között, ami még az egészségedet támogatja. Élj egészségesen, de ne sanyargasd magad. Ha valami időnként jól esik, ne érezz miatta bűntudatot.

Ne feledd a tested van érted és nem te érte.

2015.09.10.

Endrődi Kriszta Életke

%d blogger ezt szereti: